Kylmä talviaika voi aiheuttaa d-vitamiinin puutokseen

Henkilöt mitkä matkaavat talvisin etelän lämpöön, saavat suuremmat määrät d-vitamiinia kuin himaan jäävät. Kuitenkin vitamiinit puuteet on heilläkin tavallisia, jollei käy ainakin yhtä kuukautta talvesta jossakin paremman auringon alla.

Aivan erityisesti puutteita on alkukeväällä. Tällöin pitkä talven pimeys on jo käyttänyt lähes kaikki elimistössä varastoituneena oleet d-vitamiinit. Jäljellä ei vaan ole nyt yhtään mitään! Tämä onkin harmi, sillä tuo vitamiini onkin tosi tärkeä usealla tavalla. Tämän seurauksena pitäisi olla tarkkana, jotta sitä hankkii tarpeeksi! Linkissä löytyy hyvä artikkeli, mikä jakaa enemmän mainitusta vaivasta. (#link#)

Kun on syksy, ja aurinko yleensä ei loista tehokkaasti, ei useinkaan melkein kukaan henkilö hankki Suomessa paljon sitä.Nyt vasta rupeaa kevään aurinko ilmaantua. Tämä on kuitenkin yhä muutama viikkoa niin heikko, että tuon tuoma teho on melkein samaa ilman suhteen.

aurinkokuva

Ehdoton ykkönen D-vitamiinin lähde paikka on aurinko..Kun olet auringossa ulkona kesäaikaan, riittää jopa parin minuutin ottaminen varastojen täyttämiseen. Aivan erityisesti jos makaat rannalla. Toisiin vuodenaikoihin tuo on selvästi ihan turhaa. Teho onkin niin surkea, joten ulkona pitäisi viettää melkein tunteja ulkona. Ja se vielä siten olettaen, että ulkona edes mainkaan paistaisi!

Siltikin kroppa imee auringonvalosta kesäpäivänä itsekseen lähes 5 kertaisen määrän sitä jo alle puolessa tunnissa. Ohjeistettu määrä onkin aivan typerä! Monet tohtorit sekä asiantuntijat neuvovatkin henkilöille ympäri pohjoista maailmaa suurempaa vitamiinien saantia, aivan erityisesti talvella. Osa suosittelee vieläpä 110 mikrogrammaa joka päivä!

Mikäli kuitenkin saamasi vitamiinien määrä tuppaa jäämään heikoksi, saat oikeasti parantaa ravintoasi myöskin lisäravinteilla. Vitamiini tabletit ovatkin halpoja, ja tämän lisäksi niitä saa tänä päivänä melkein kaikista suurista kaupoista. Jopa S-ryhmällä on tehty oma d-vitamiini lisäravinne !

Tämän aivan liian vahvojen määrien ottaminen voikin johtaa huonoimmassa tapauksessa sen myrkytystilaan. Se seuraa yksinkertaisesti pelkästään siitä, että tämä aines onkin olemukseltaan rasvaan liukeneva.. Siinä tapauksessa että syöt sitä liian paljon, tuo menee rasvasoluihisi säilöön. Se ei useinkaan lähde pissan mukana ulos kehosta. Tuo on selvästi sekä kiva, että paha juttu sun näkökulmastasi. Jos saat liikaa d-vitamiinia, on mahdollista kehossasi oleva määrä tulla aivan liian suuriksi. Sen takia, yliannostus!

Suosittelisin siis suurimmalle osalle, sen että he ottaisivat verikokeen sekä mittaisivat d-vitamiiniarvonsa.. Tuo olisi hyvä tehdä mieluiten talvella, erityisesti lopputalvesta, koska silloin arvot on usein surkeimmat. Talvella suurella osalla on edelleen positiiviset vitamiinin määrät kesän jälkeen, mutta tulokset kuluvat kevään myötä kokonaan pois. Korjaamalla mahdollisen puuteen, on mahdollista estää useita eri talven ongelmia vaikkapa kaamosväsymystä ja siksi vieläpä surullista mieltä. Tutkimus on tietenkin simppeliä! Tutkimuksen pystyy hoitaa missä tahtoo, ja jonotusajat ovatkin pienet. Matkaa siis työ liikkuja mittautamaan veriarvosi hetimiten talven aikana!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *